وجود گرمای مناسب در گلخانه ها یکی از عوامل موثر در رشد گیاهان می باشد. سیستم گرمایش تابشی گلخانه همانند نور خورشید که به طور طبیعی به گیاهان می تابد عمل می نماید و شرایط مطلوب را برای رشد گیاهان فراهم می سازد. در واقع استفاده از گرمایش تابشی در گلخانه ها به مفهوم نزدیک کردن شرایط داخل گلخانه به شرایط محیط طبیعی می باشد.
کاردبرد گرمایش تابشی در گلخانه
نوع سازه های بکار رفته در گلخانه ها و اتلاف حرارتی زیاد از طریق سقف، سبب افزایش هزینه های گرمایشی در گلخانه ها می گردد. صرفه جویی در مصرف سوخت، نیاز بسیار کم به انرژی الکتریکی، امکان منطقه بندی دمایی، بی تاثیر بودن فشار منفی داخل و عدم تجمع گرما در زیر سقف از مهمترین مزایای استفاده از سیستم های گرمایش تابشی در گلخانه ها می باشد.
عدم نیاز به چرخش هوا جهت کاهش گرادیان دمایی از دیگر مزایایی هیتر های تابشی برای گلخانه ها می باشد که افزون بر کاهش مصرف برق فن ها، مانع از پراکنده شدن حشرات و باکتری های بیماری زا در فضای گلخانه می شود.
افزایش دمای برگ های گیاهان در سامانه های گرمایش تابشی نسبت به سامانه های هوای گرم موجب کاهش تقطیر بیش از حد بر روی برگ ها می شود و احتمال بروز بیماری های قارچی را کاهش می دهد و نیز از زنگ زدگی بر روی برگ ها جلوگیری می کند.
مزایای استفاده از سیستم گرمایش تابشی گلخانه ها
– تامین گرمایش مطلوب در کف و ریشه گیاه
– حذف کانال های گرمایشی
– کاهش گرما در زیر سقف
– صرفه جویی در مصرف برق و گاز
– امکان منطقه بندی دمایی
– کنترل اتوماتیک دمای گلخانه
– سرعت بالای تامین گرما نسبت به روشهای سنتی
– کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری
– عدم اشغال فضای مفید
تشریح سیستم گرمایش تابشی گلخانه
طراحی و نصب سیستمهای گرمایش تابشی باید توسط یک متخصص تعلیمدیده صورت گیرد که توسط شرکت مهرتاب تأیید شده باشد. برای آنهایی که با این تکنولوژی ناآشنا هستند بخش زیر سعی میکند تا کارکرد سیستم را کمی توضیح دهد.
مشعل تولید گرما
این مشعلها در قدرتهای بین ۲۵ هزار الی ۴۵ هزار کیلوکالری (و یا بیشتر در مدلهای سفارشی) در دسترس هستند. به دلیل گرمای بالای موردنیاز در گلخانهها، معمولاً از موتورهای پرقدرتتر استفاده میشود. این انتخاب کاملاً بستگی به مساحت سالن موردنظر خواهد داشت.
لولههای انتقال گرما
طول استاندارد این لولهها چیزی در حدود ۱۰ فوت یا ۳ متر است. این لولهها به صورت آلیاژهای مختلف در دسترس قرار دارد. برای گلخانهها معمولاً از لولههای آلومینیایز گرمادیده رنگ شده برای یک یا دو لوله اول در سالن استفاده میشود. این قسمت از لولهها معمولاً به سرعت داغ میشود و این گرما را به سمت زمین میفرستد.
لولههای آلومینیایز گرمادیده رنگ شده، ضریب تابش بالایی دارند و گرمای بیشتری را به پایین انتقال میدهند. این انتخاب بهدلیل پخش دمای بهتر در کل لوله است. در انتهای لوله هم میشود از پوشش سرامیکی استفاده کرد که ضریب تابش بالاتری دارد و میتواند ضعف کمبود حرارت در انتهای لوله را جبران کند.
همچنین از لولههای استیل و یا آهنی که برخی تولیدکنندگان از آن استفاده میکنند نباید در گلخانهها استفاده کرد.
لوله انتهایی
یکی از مسائلی که بهینگی این سیستمها را افزایش میدهد این است که بتوانیم تمام گرمای حاصل از سوختن را به انرژی تابشی تبدیل کنیم. این امر میتواند با بهکارگیری یک لوله در انتهای لوله اصلی قابل دسترس باشد. به این ترتیب یک لوله به طول ۴۰ فوت یا ۱۲ متر یا بیشتر، میتواند تا آخرین ذره گرما را به سمت زمین بتاباند.
اگر این لوله انتهایی به خوبی نصب شود، میتواند یکنواختی و بهینگی گرمایی را به حداکثر برساند. اما معمولاً طول این لولهها از طول گلخانهها بیشتر است که برای این مشکل باید چارهای اندیشید. یک راهحل، استفاده از زانویی برای این لولههاست.
با استفاده از دو زانویی ۹۰ درجه میشود مسیر لوله را کاملاً عوض کرد و به سمت دیگر سالن فرستاد. در آخر نیز این لوله به پمپ متصل میشود. البته لولههای هیترهای دیگر نیز میتوانند همزمان به یک پمپ متصل شوند. برای اینکار باید طوری طراحی کرد که لوله انتهایی هر دو هیتر در یک مکان به هم برسند و به پمپ موردنظر متصل شوند. با یک طراحی خوب حتی میشود ۴ لوله را به یک پمپ متصل کرد. اما هر کدام از هیترها باید سنسور دمایی خاص خود را داشته باشند تا دما دقیقاً محاسبه شود.
جهت آشنایی بیشتر می توانید مطالب زیر را مطالعه نمایید.