گرمایش سالن های صنعتی به سبب ویژگی های سازه ای این واحدها عموما با روش های معمول گرمایش امکان پذیر نمی باشد. از سوی دیگر، با توجه به مساحت بالای سوله ها و سالن های صنعتی و نیز ارتباط مستقیم میان شرایط آسایش گرمایی و کارآیی کارکنان، ایجاد محیطی با گرمای مطلوب در فصول سرد سال از مهمترین دغدغه های کارفرمایان به شمار می رود. ناکارآمد بودن الگوی گرمایش همرفت در واحدهای صنعتی با توجه به انتقال گرما از کف به سمت سقف سوله و نیز مصرف بالای انرژی، لزوم به کارگیری روشی نوین با عنوان گرمایش صنعتی با تاکید بر گرمایش تابشی را مطرح می سازد. بدین ترتیب شرایط خاص یک واحد صنعتی را که بسیار متفاوت از اماکنی چون فروشگاه ها و واحدهای کوچک می باشد، اعم از مساحت بالا، ارتفاع سقف زیاد و اتلاف انرژی ناشی از انتقال گرما به روش همرفت، را در نظر داشته و بر استفاده از الگوی گرمایش تابشی متمرکز می گردد.
در سیستم های متداول گرمایش حرارت بیشتر در زیر سقف متمرکز می شود و در قسمت کف سالن که محل فعالیت و تردد پرسنل می باشد، از دمای مناسبی برخوردار نخواهیم بود و با توجه به بالا بودن دمای هوای گرمی که زیر سقف جمع شده است، شاهد اتلاف حرارتی زیادی از این قسمت خواهیم بود. گرما در سیستم گرمایش تابشی (گرماتاب) بر خلاف سیستم هوای گرم، از طریق امواج مادون قرمز انتقال می یابد و نیازی به محیط مادی ندارد. بنابراین می توان این امواج را به قسمتی که هدف سیستم گرمایش می باشد انعکاس داد و با استفاده از سیستم های گرمایش تابشی گرما از سقف سالن به سمت کف سالن انتشار می یابد.
مقایسه تلفات حرارتی گرمایش سالن های صنعتی
در سیستم هوای گرم و یونیت هیتر، به علت حرکت هوای گرم و خارج شدن از طریق سطوح عایق نشده ای از قبیل سقف، دیواره ها، درها، پنجره ها، هواکش و سایر منافذ سالن اتلاف حرارتی بسیار زیاد است. ولی اگر حرارت از طریق مکانیزم تابش منتقل شود، این حرارت جذب هوای سالن نمی شود و شاهد حداقل اتلاف حرارت از طریق تعویض هوا و نفوذ هوای تازه به سالن خواهیم بود.
زون بندی گرمایی (گرمایش منطقه به منطقه سالن)
اگر برای گرمایش از سیستم های همرفتی با هوای گرم استفاده کنیم، امکان کنترل و جهت دهی به مسیر جریان هوا وجو د ندارد و این مشکل پیش می آید که جریان هوا به محل هایی برود که نیازی به گرمایش نداشته و این امر منجر به اتلاف انرژی خواهد شد. ولی در سیستم گرمایش تابشی بنا به ماهیت سیستم گرمایش تابشی، امکان زون یندی گرمایی براساس نیاز را خواهیم داشت. با توجه به این قابلیت سیستم های گرمایش تابشی، می توان از آن برای سالن های بزرگ که پرسنل آنها در نقاط مشخصی فعالیت دارند استفاده کرد و این مناطق را به عنوان هدف گرمایش در نظر گرفت. با این تدبیر از گرم کردن فضاهایی که نیاز به گرمایش ندارند جلوگیری خواهد شد و در مصرف انرژی صرفه جویی می گردد.
جلوگیری از انتشار ذرات معلق و غبار موجود در هوا
در سیستم های بخاری و هوای گرم، برای اتتقال گرما نیاز به جابجایی هوا داریم. در سالن های رنگ، صنایع غذایی و…. وجود جریان هوا منجر به تولید گرد وغبار ناخواسته می شود و با نشست آن بر روی محیط و محصول باعث می گردد محیط کار آلوده و محصول بی کیفیت گردد. برای از بین بردن این مشکل می توان از سیستم های گرمایش تابشی برای گرمایش این فضاها استفاده کرد زیرا در سیستم گرمایش تابشی چرخش هوا وجود ندارد و آلودگی و غبار در هوا به شدت کاهش می یابد و محیط پاک و سالم تری برای فعالیت خواهیم داشت.
سرعت فرآیند انتقال حرارت در گرمایش تابشی
انتقال حرارت در سامانه های گرمایش تابشی در مقایسه با سیستم همرفت بسیار سریعتر انجام می شود. چون در سیستم هوای گرم بایستی کل حجم هوای داخل سالن را گرم کنیم تا بتوانیم گرمای مناسب را در کف سالن احساس کنیم. در سیستم هوای گرم امکان خاموش کردن سیستم حرارتی در ساعات غیرکاری وجود ندارد به عنوان مثال برای سالن های بزرگ بایستی ۲۴ ساعت قبل از استفاده از سالن، سیستم گرمایش همرفتی را روشن نمود تا بتوانیم شرایط دمایی مناسبی را در زمان بهره برداری بوجود آوریم.
در سامانه های گرمایش تابشی، حرارت منتقل شده از طریق تابش، مستقیما به سمت کف سالن تابانده می شود و بدون اینکه نیازی به گرم شدن کل حجم هوای داخل سالن باشد. این سرعت عمل در بوجودآوردن شرایط دمایی مطلوب برای سالن در زمان بهره برداری و عدم نیاز به روشن بودن سیستم حرارتی قبل از زمان بهره برداری، صرفه جویی زیادی در انرژی و زمان را دربردارد.
استفاده از سیستم گرمایش تابشی که با انتشار امواج الکترومغناطیسی فقط اجسام پیرامون خود را گرم می کند بهترین گزینه برای گرمایش سالن های صنعتی، گلخانه ها، فضاهای باز از قبیل آلاچیق و رستوران ها می باشد.
از این تکنولوژی می توان برای گرمایش سالن های مرغداری نیز استفاده کرد. قیمت سیستم های گرمایش تابشی بستگی به کاربری محل مورد نظر دارد.